НЗОК е осъдена да плати 120 000 лева обезщетение на болна жена

23:10, 20 юли 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският административен съд осъди здравната каса да плати 120 000 лв. обезщетение на жена, страдаща от болестта на Ходжкин. Причината е, че ѝ е отказано финансиране за лечението на заболяването ѝ, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Диагнозата е от 2011 г., като пациентката е минала стандартните химиотерапия, лъчетерапия и костномозъчна трансплантация у нас, но без ефект.

„През август 2013 г. става ясно, че единствената ѝ алтернатива е имунотерапия с лекарство, което тогава не се реимбурсира от НЗОК”, обясни Христина Николова, адвокат по спечелените дела, пред „24 часа“. Един курс с препарата струвал 60 000 евро.

От Националната онкологична болница изпратили искане до шефа на столичната здравна каса за отпускане на сума за терапия на жената у нас. Той не отговорил, а препратил искането към надзорния съвет на НЗОК. Той отказал парите.

Междувременно състоянието на жената се влошава, тя събира пари и заминава за Италия, където ѝ прилагат имунотерапия. Искът ѝ срещу НЗОК е за обезщетение за разходите по лечението. Лекарството се плаща от касата от 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама