Съдът се произнесе в полза на русенци, измамени от посредник за работа в чужбина

23:38, 20 юли 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд в Габрово се е произнесъл в полза на 15 ищци по дело срещу фирма „Великобритания 2014“ ЕООД. Случаят нашумя през пролетта на миналата година, след като на 16 април 2014 г. група русенци нанесоха побой в дунавския град пред камерата на Нова телевизия на габровеца Андон Гинев.

Хората са сключили договори с представляваната от него фирма, по силата на които е трябвало да започнат работа в Обединеното кралство. Това обаче така и не се е случило, въпреки че повечето от тях са платили по 1 200 лева, за да ползват услугите на дружеството.

Първият договор с русенците е сключен на 26 ноември 2013 г., а последният на 21 март 2014 г. Прави впечатление, че на първата дата фирмата е получила и удостоверението си за посредническа дейност, издадено от Агенцията по заетостта, което важи до 26 ноември 2018 г.

Хората поискали парите си обратно, но не ги получили, въпреки последвалите скандали и разправии. Поради това се обърнали към съда, за да потърсят правата си. На повечето били присъдени платените от тях на „Великобритания 2014“ ЕООД 1 200 лева, но на двама искът бил признат до 700 лева. Един пък бил дал „само“ половината сума – 600 лева, затова магистратите му присъдили толкова.

Справка с търговския регистър показва, че на 25 март 2015 г. „Великобритания 2014“ ЕООД е прехвърлена от Андон Василев Гинев на Найден Василев Димитров, поради което се мести и седалището на дружеството от Габрово в Горна Оряховица. Капиталът му пък е в размер на 10 лева, колкото е бил и при Андон Гинев, а предметът на дейност остава същият – посредническа дейност при намиране на работа в чужбина.

Като дата, на която е възникнало основание за прехвърляне на дружествения дял, е посочена 19 март 2015 г.

Решението за връщане на парите подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама