Пловдивчани озаряват с хиляди свещи "Аида" като в "Арена ди Верона"

07:34, 22 юли 15 / Култура 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани да дойдат с удобни за държане свещи на спектакъла "Аида" тази вечер, призовават от Държавна опера - Пловдив. С представлението, което започва в 21 часа на Античния театър, ще бъде закрит фестивалът Opera Open.

"Надяваме се и тази година да превърнете "Аида" в истински празник, като озарите Античния театър с хиляди свещички на финала на представлението по подобие на традицията от "Арена ди Верона", обявяват организаторите и обещават на публиката незабравими емоции.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, специално за спектакъла в Града под тепетата пристига оперната звезда на "Арена ди Верона" Ана Лукреция Гарсия (Венецуела).

Припомняме, че постановката на доц. Нина Найденова бе най-гледаната премиера през 2014 г., когато друга звезда на легендарната италианска сцена - сопраното Хуи Хе, покори публиката в Пловдив. Диригентската палка отново ще е в ръцете на известния маестро Иван Ангелов, който е един от най-канените диригенти в музикалните зали на Европа.

От 2010 г. Ана Лукреция Гарсия ежегодно е аплодирана на "Арена ди Верона" за изпълнението си на Аида, а от 2014-а тя дебютира пак там и като Амнерис - дъщеря на египетския фараон и съперничка на Аида за сърцето на Радамес. Малко оперни певици притежават нужния диапазон, за да могат да изпълняват и сопрановата партия на Аида, и мецосопрановата на Амнерис, коментират музиколози. И припомнят, че такъв рядък пример е била великата Гена Димитрова.

След Античния театър Ана Лукреция се връща на "Арена ди Верона" за още представления на "Аида" през август и септември.

Ролята на Етиопската принцеса ще изпълни солистката на Пловдивската опера Таня Иванова. Като Радамес ще й партнира талантливият тенор Ивайло Михайлов. Останалите централни роли са поверени на Пламен Кумпиков, Александър Носиков и Нико Исаков.

Операта "Аида" от Джузепе Верди е написана по поръчка на вицекраля на Египет - Исмаил паша. Любопитна подробност е, че хонорарът на композитора е бил 150 хил. златни франка - най-голямата сума, плащана до тогава на композитор.

По време на италианската премиера на операта в "Ла Скала" Верди излиза за поклони 24 пъти, а на финала - още 8.

Постановката на Държавна опера - Пловдив, е дело на режисьора доц. Нина Найденова, художник на декора е Борис Стойнов, а художник на костюмите - Цветанка Петкова-Стойнова. Хореограф е Алида Бонева, а на сцената се включват и ученици от балетните класове на музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама