10 училища в Добрич искат разкриване на маломерни паралелки

08:05, 22 юли 15 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Община Добрич са постъпили 10 докладни записки за разкриване на паралелки с брой ученици по-малък от минималния за учебната 2015/2016 г.  Такива искания има от директорите на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Стефан Караджа“, ОУ „Христо Смирненски“, СОУ „Любен Каравелов“, СОУ „Димитър Талев“, СОУ „Петко Р. Славейков“, СОУ „Дора Габе“, СОУ „Св. Климент Охридски“, ПМГ „Иван Вазов“ и СУ „Георги Ст. Раковски“.

Директорът на ОУ „Йордан Йовков“ отправя молба за допускане формирането на паралелка в IX клас с 13 ученика, която е единствена в училището, града и областта и предлага профилирано обучение по професията „Работник в заведенията за хранене и развлечения“. Учениците се обучават в училището от първи клас и живеят в района му.

Искането от ОУ „Стефан Караджа“ е за три маломерни паралелки – 2 паралелки II клас с по 14 ученика и една паралелка VIII клас с 15 ученика. Те са били утвърдени като маломерни от предходната година. В ОУ „Христо Смирненски“ се предлага утвърждаване на две паралелки I клас с брой ученици под минималния - с по 15 и 16 ученика. Директорът се мотивира с това, че първокласниците са малки деца, живеят близо до училището и познават добре района. Директорът на СОУ „Любен Каравелов“ моли за одобрение на три маломерни паралелки VIII клас – 12 ученика; VIII подг. клас, профил „Технологичен – Информационни технологии – 16 ученика и IX клас, профил „Технологичен – Предприемачество и бизнес“ – 13 ученика. От СОУ „Димитър Талев“ искат разрешение за една маломерна непрофилирана паралелка в IX б клас с 16 ученика.  Директорът на СОУ „Петко Р. Славейков“ отправя молба за утвърждаване на паралелка VIII клас, профил английски език с 13 ученика .В мотивите се посочва, че учениците завършили тази паралелка се реализират в българските и чуждестранни вузове чрез много доброто владеене на английски език и отзивите за работата им в сферата на туризма са отлични.

С докладна записка директорът на СОУ „Дора Габе“ моли за запазване на паралелките с ученици под минималния брой съответно на: II клас – 15 ученика, III клас – 14 ученика, V клас – 13 ученика, VIII клас – 15 ученика и от минали години – VII клас – 16 ученика, XI клас – 10 ученика и XIIклас – 12 ученика. От СОУ „Св. Климент Охридски“ искат утвърждаване на една маломерна паралелка в VIII клас, профил „Хореография“ с 16 ученика.

 От ПМГ „Иван Вазов“ искат утвърждаване на две маломерни паралелки - една в VIII клас, профил „Информационни технологии“ с 13 ученика и една VIII клас, профил „Биология“ – 15 ученика. Директорът на спортното училище "Георги Ст. Раковски“ моли за разрешаване разкриването на паралелка в V клас с 10 ученика, тъй като училището е единствено по рода си училище в област Добрич.

Всички директори заявяват, че не са необходими допълнителни средства от бюджета на Община град Добрич за издръжка на паралелките, извън средствата по Единните разходни стандарти за издръжка на един ученик. Предстои решение да вземе Общинският съвет идния вторник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама