БСП не подкрепи и орязаната съдебна реформа, БДЦ даде своето "за"

09:16, 22 юли 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на "Български демократичен ценгър" също ще подкрепи предложената декларация за орязана съдебна реформа. Това стана ясно след среща на бившите депутати на Николай Бареков и премиера Бойко Борисов, продължила едва 20 минути.

След нея той не пожела да говори, а след като репортерите тръгнаха след него, за да му зададат въпроси, Борисов заяви, че са "патици". А медиите, които пишат критично към него, ГЕРБ и съглашателството на партията му с ДПС - "медии-бухалки"

Преди това министър-председателят се срещна и с БСП, но двамата партийни лидери не успяха да постигнат съгласие. "Г-н Борисов проявява изключително разбиране и желание за промени в Съдебната система, но ние не променяме позицията си", каза Михаил Миков.

Премиерът пък се оплака, че е бил подведен, че през последните месеци е била свършена много работа. Според него "повече се е политиканствало, без да се поставят основните проблеми на масата", за да се намери подкрепата на всички парламентарни групи.

В момента Борисов провежда среща и с групата на "Патриотичния фронт".

Декларацията, която БДЦ заявиха, че ще подкрепят, включва едва три пункта от предложената първоначално съдебната реформа. В тях липсва най-важната промяна - двете колегии, на които ВСС ще бъде разделен, няма да могат да назначават съответно съдии и прокурори, а само ще ги номинират. Така статуквото се запазва и прокуратурата ще може да кадрува в съда.

Друг важен момент, който липсва, е отпадането на тайното гласуване във ВСС.

Трите пункта бяха изведени след срещата на премиера с АБВ и с ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама