Увеличили са се пожарите с материални щети в Търговище

09:59, 22 юли 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 382  повиквания за произшествия са реагирали служителите на районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) в област Търговище през първото полугодие на тази година, отчетоха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   За същия период на миналата година излизанията на екипите на службите са били 346,  инцидентите са се увеличили с 39. При пожари са загинали двама души, има и един пострадал.

"Завишеният брой на произшествията се дължи на по-големия брой на пожари без загуби, регистрирани тази година в областта ни. 274 са пожарите от началото на годината в обекти на обществения и частния сектор, от които 55 са с материални загуби. В сравнение с първото шестмесечие на 2014 г., броят на пожарите с нанесени от тях щети се е увеличил с 5. Най-значителен е делът на възникналите пожари с материални загуби в отрасъл “Жилищно стопанство”-29, следвани от тези  в сферата “Транспорт, складиране и пощи”-14", съобщиха от службата. От там отчетоха още, че сравнението с миналогодишния период от време очертава запазване на тенденцията за сериозен брой пожари в частния сектор по време на зимния отоплителен сезон. Основни предпоставки за тяхното възникване са небрежни човешки действия и нарушени правила за противопожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни прибори.

За първите шест месеца на годината  екипи на службите на ПБЗН в областта са участвали в 23 аварийно-спасителни дейности и в 71 технически помощни операции. Броят на лъжливите повиквания  е съизмерим с този от същия период на миналата година – 14.

В зависимост от причините за възникването им най-голям е броят на пожарите, предизвикани от късо съединение – 20, следвани от  произшествията, причинени от небрежност при боравене с откри огън – 13, от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди – 9, техническа неизправност – 4 и строителна неизправност - 3.

За разлика от предходни отчетни периоди, значително по-малък е броя на пожарите, причините за възникване на които са в процес на установяване - само 2 случая, отчетоха от ОД на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама