Даниел Митов: Вариантът съдебна реформа „за пред чужденците“ няма полза за никого

12:47, 22 юли 15 / Политика 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да направим съдебната реформа. Ако това не се случи, ще е най-вече наш и на гражданите проблем. Ясно е, че имиджът ни навън също няма да е от най-благоприемливите. Вариантът съдебна реформа „за пред чужденците“ няма полза за никого. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той напомни, че доверието на гражданите в съдебната система е „трагично“ и, че бъдещето на страната трябва да се постави преди партийните интереси.

"Конституционните промени и съдебната реформа трябва да се случат колкото се може по-бързо. Това е задължително. Всички го очакват и по отношение на Шенген, и по отношение на нас самите като държава", каза Митов.

Външният министър добави, че въпросът с падането на визовия режим за българските граждани е въпрос, който трябва да се реши в най-скоро време. Ултиматумът на американската страна е да бъде намален броят на отказите, които получават гражданите. Към момента те са около 15%.

„Стана ясно, че въпросът за визите не може да продължава да виси още дълго време. Първо, защото българските граждани са граждани на Европейския съюз и трябва да имат същите права като останалите страни. Знаете, че Канада вече направи стъпки за облекчаване на визовия режим за румънските и българските граждани. Същото трябва да се случи и със САЩ. Ще се постараем да направим така, че гражданите да имат по-ясна представа от начина, по който се попълват заявленията и да не се получават откази“, каза още външният министър.

Митов поясни, че няма причини въвеждането на безвизовия режим да се проточи, тъй като сътрудничеството между България и САЩ е добро, а българските граждани не представляват заплаха за националната сигурност на американската страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама