Борисов обяви наличие на съгласие за съдебната реформа (обновена)

12:55, 22 юли 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички партии с изключение на БСП и "Атака" ще подкрепят съдебната реформа в петък, съобщи премиерът Бойко Борисов след председателски съвет с лидерите на парламентарните групи. Очаква се по-късно днес Реформаторският блок да се събере на група, за да обяви своето решение.

От думите му стана ясно още, че формациите са съгласни и с едно от най-важните предложения - разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - прокурорска и съдийска, които сами ще могат да кадруват без нуждата от одобрение на решенията им от Пленума на Съвета. "По тази тема мисля, че ще съберем необходимите гласове", каза Борисов. И допълни, че "води битка" за това.

Премиерът уточни, че разминаването между Реформаторския блок и останалите партии е за съотношението на съдии и прокурори в двете колегии от едната страна и парламентарната квота от друга. Спорът между Блока и останалите партии е за съотношението на магистрати и парламентарна квота. Реформаторите настояват партийците да са повече , за може да се осъществява контрол върху главния прокурор, който в момента е безконтролен.

Лидерът на ГЕРБ изрази надежда, че днес Блокът ще вземе решение за подкрепа. "Иначе в петък отиваме на поражение", смята той.

Премиерът бе категоричен, че стои зад правосъдния министър Христо Иванов. "Подкрепям го и върша в момента това само, за да може той да бъде укрепен", обясни Борисов.

И изненадващо съобщи, че Иванов всъщност е от квотата на ГЕРБ, макар да е близък до Реформаторския блок и да се смяташе, че те са го издигнали. Въпросът от чия квота е правосъдният министър така и остана неизчистен при сформирането на кабинета.

По-късно днес трябва да бъде разпространена и стенограма от разговора, провел се на председателски съвет.

Лидерите на партиите излязоха от стаята на председателя Цецка Цачева без да коментират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама