Търновалийски пита министър Петкова за уволнения по политически причини

13:38, 22 юли 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският народен представител от "БСП Лява България" Георги Търновалийски депозира въпрос към енергийния министър Теменужка Петкова относно уволнения в предприятие "Водноелектрически централи" към НЕК ЕАД.

Поводът е сигнал до парламентарната група, в който действащи служители и синдикални представители в предприятието алармират за освобождаване на специалисти и енергетици по политически причини.

"Авторите на сигнала описват работна среда, доминирана от страх и напрежение, защото компетентността и професионалният опит са потъпкани. Можеш да запазиш работното си място само ако си член на ПП ГЕРБ", се казва в писмото, адресирано до всички парламентарно групи, националния омбудсман, министър Петкова, както и до постоянните комисии по енергетика, по труда и социалната политика, по жалбите на граждани.

Формално уволненията са по чл. 331 и чл. 338 от КТ, т.е. срещу обезщетение или по точката за правото на новия управител да избира екип си, но реално хората са били подложени на безмилостен натиск от ръководството на структурата в Пловдив. В сигнала са описани редица назначения на безпринципна основа, с нулев стаж в енергетиката, но обединени от активното си членство в ГЕРБ.

Посочени са конкретните примери с "бившия депутат на ГЕРБ Илия Пашев, бащата на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Грудев, бившия директор на ОП "Общински пазари" в Пловдив Минко Минков, уличен в длъжностно престъпление и освободен под гаранция, предсрочно пенсионирания от МВР с отнет достъп до класифицирана информация Красимир Атанасов, който е назначен на длъжност, изискваща работа с такава информация, младежкия лидер на ГЕРБ Кольо Пашов".

Партийни активисти без нужните компетентности са сложени на специализирани за хидроенергетиката позиции или просто се увеличава щатът на секретарките, твърдят авторите на сигнала (в прикачените файлове).

На парламентарния контрол в петък Георги Търновалийски очаква от министър Петкова да го информира за проверката в предприятие "Водноелектрически централи" към НЕК ЕАД, както и да отговори какъв е размерът на изплатените обезщетения, колко са освободените и новоназначените работници и служители, какъв е численият състав на администрацията и има ли заведени дела за неправомерни уволнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама