Съдебната реформа отива в Конституционния съд

14:46, 22 юли 15 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Конституцията да бъдат дадени на Конституционния съд за тълкувателно дали решение дали противоречат на основния закон – за това са се разбрали на провелата се по-рано среща между лидерите на групи в НС, премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, разказаха участници в срещата.

Настоящият проект за поправки очевидно няма да събере необходимата подкрепа от минимум 160 гласа, показаха многобройните консултации между партиите от последните дни, включително и днес.

Затова на срещата от ДПС са предложили реформата да продължи с нов законопроект, в който да залегне разделянето на ВСС, като остава спорът за квотите в отделните колегии, повишаване независимостта на Инспектората към ВСС. На участниците дори са раздадени конкретни текстове.

В изказването си след срещата Борисов обясни, че очаква решението на Реформаторския блок по тази идея. Реформаторите се събират по-късно на заседание на парламентарната група и председателския съвет.

Борисов пък даде да се разбере, че подобен вариант може да бъде прокаран и без РБ, тъй като с ДПС събират необходимите гласове. Идеята обаче е текстовете да имат максималната подкрепа от 180 гласа, така ще може ремонтът на Конституцията да мине по съкратената процедура, което означава, че към края на септември може да е факт .

Настоящият проект с промени е в дневния ред за петък сутрин. Очаква се с внасянето на новия ръководството на парламента да удължи срока по обсъждането на поправките и те да бъдат гласувани на първо четене в края на август или началото на септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама