Огромното строителство виновно за честите прекъсвания на тока в Бургас

16:09, 22 юли 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основната причина за честите прекъсвания на електричеството в Бургас през последната година е свързана с извършващите се многобройни строително-монтажни дейности в града. Това съобщиха от електроразпределителното дружество EVN на пресконференция за медиите.

„Знаете, че в града вървят доста проекти както на Общината, така и на други организации. Има разкопавания, при които доста често се случва да се ударят кабели. При скъсването на такъв кабел обикновено в подстанцията се превключва на друг извод. Напълно е възможно именно заради това в града да има такива чести прекъсвания”, заяви Костадин Величков – изпълнителен член на съвета на директорите на EVN България.

Ръководителят на Клиентския център на дружеството в Бургас Николай Полихронов допълни, че чести спирания на тока за около минутка са регистрирани в комплексите „Изгрев”, „Славейков”, „Възраждане” и като цяло в тези части на Бургас, където има интензивно разкопаване на улици. Неминуемо се стига до удряне на кабели на дружеството, които предизвикват смущения в електричеството.

„Моето усещане е, че сега строителството е особено интензивно. Където и да се завъртя, навсякъде виждам едни огромни багери, които размахват едни големи кофи над наши кабели. И да ви кажа честно, процедурата е спазена в повечето случаи. Тя е такава, че всеки строител идва и заявява къде иска и какво да копае и ние му показваме къде са нашите съоръжения. Но в процеса на самото строителство сроковете са много кратки, променят се инвестиционните намерения много често и се случва строителят да не смогва да ни съобщава за всяко едно изменение. И ние като наблюдаваме строителството, се случва да изтърваме понякога положението и стават аварии”, коментира Полихронов.

От EVN се оплакаха от повишаващия се ръст в кражбите на ток и посегателствата върху тяхната мрежа. Само в Бургаско щетите възлизали общо на 231 000 лв. Най-често ток се крадял в по-заможните квартали на Бургас, където хората можели да се закачат незаконно към мрежата срещу заплащане от 200-300 лева. Все по-често ставали и случаите на хора, които имали контакти по терасите си и недобронамерени съседи си включвали уредите в тях. Същевременно ромите от квартал „Победа” били изрядни платци, като събираемостта от там е 98 %.

От електроразпределителното дружество информираха, че се увеличават измамите по телефона с техни клиенти. Мошениците се представяли за сътрудници на компанията и искали заплащане на суми за технически услуги или фактури. Бургас бил от градовете с най-често такива измами.

До края на годината EVN ще открие нов клиентски център в града. Той ще се намира в жк „Лазур” и ще предоставя модерно обслужване за бургазлии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама