Червени кръстовища "пазят" пешеходците в Пловдив

16:22, 22 юли 15 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все повече червени пешеходни пътеки привличат погледите на шофьори и минувачи в Пловдив. Вече "почервеняха" и кръстовищата на ул. "Кап. Райчо" с ул. "Петко Д. Петков", както и на бул. "Македония" с ул. "Скопие", видя репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Боядисаните в яркия цвят възлови места на градския трафик са опит за справяне с лавинообразно растящия брой на тежките катастрофи с пешеходци в града. За да бъдат регламентираните места за пресичане още по-видими, те се и осветяват през тъмната част от денонощието.

Цветните пешеходни пътеки се правят със специално покритие, което не се изтрива лесно и е леко "повдигнато" от нивото на улицата. Целта е шофьорите да ги забелязват отдалече и да намаляват скоростта.

Безспорно, намеренията са добри. Безпощадната статистика обаче показва друго - пловдивчани са сред най-недисциплинираните шофьори, а инцидентите с пешеходци и колоездачи, включително и на "зебри", буквално са ежедневие в Града под тепетата.

Най-честите причини за катастрофите са превишената скорост и отнемането на предимство. Това, което се крие зад тях обаче, е арогантност, нагло нарушаване на правилата и чувство за ненаказуемост. Докато те определят поведението ни на пътя, нито червени пешеходни пътеки, нито каквото и да е друго средство няма да ни спаси от безсмислената загуба на стотици животи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама