Депутат от ГЕРБ очаква с промените в закона за енергетиката токът да не поскъпне

16:26, 22 юли 15 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание окончателно прие на второ четене промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на София Topnovini.bg. Текстовете са внесени от Делян Добрев, бивш енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

„Този закон бе вкаран на база намеренията на правителството да съкрати административните разходи в държавните предприятия“, обясни пред журналисти Валентин Николов (ГЕРБ). По думите му също така се запълва и тарифният дефицит, за да няма поскъпване на електрическата енергия както за населението, така и за бизнеса.

По думите на Николов чрез управлението на новосъздадения Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще се попълни тарифният дефицит. Във фонда ще бъдат калкулирани средства от всички производители, като 5% от приходите им на база производство ще постъпят в фонда.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до края на юли трябва да извърши калкулация за следващия регулаторен период. По първоначални данни тя няма да доведе до увеличаване на тока, заяви Николов.

Друга промяна засяга производители на електроенергия, които произвеждат над обявените от КЕВР лимити. Въпросните централи ще продават на свободния пазар. По този начин ще се стимулира свободния пазар и ще се даде възможност на НЕК да не изкупува над определените от КЕРВ киловатчаса електроенергия.

Енергийният министър Теменужка Петкова също похвали новоприетите изменения в закона. Тя присъства на гласуването им в Народното събрание.

„Около идеята за фонда се обединиха всички политически партии. Това е първата стъпка към преминаване към либерализиран пазар“, обясни Петкова и допълни, че също така е и стъпка в правилната посока за елиминиране на дефицита в НЕК.

„Той ще трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия и да бъде обявен от КЕВР в съответен доклад. Благодаря на всички народни представители за това, че възприеха тази идея“, допълни енергийният министър.

След като промените влязат в сила се очаква КЕВР да излезе с решение за поскъпването на тока. Заради готвеното увеличение цените на еленергията се стигна и до протести ня работодателски организации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама