Реформаторите отхвърлиха офертата на ДПС (обновена)

18:01, 22 юли 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателският съвет и Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) на съвместно заседание взеха единодушно решение да поддържат внесения в Народното събрание на 26 май законопроект за промяна на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители, като изразяват готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили.

Това съобщение изпратиха от пресофиса на Реформаторите след очакваното заседание на парламентарната група и на председателяския съвет на блока. 

Така те на практика отхвърлят последно договореното на консултациите по-рано в парламента внасяне на нов законопроект, текстовете за който дори са раздадени на представителите на групите.

В него от ДПС се отказват от идеята си при разделянето на ВСС на две колегии решенията да се взимат окончателно от пленума им, но пък предлагат ново съотношение на квотите в двете колегии.

В този орязан вид промяната в Конституцията според премиера Бойко Борисов срещна подкрепа от повечето формации в НС, като той обяви, че се чака само решението на Реформаторите.

От БСП от самото начало са против ремонта на основния закон. 

„Парламентарната група подкрепи това решение, което Движение „България на гражданите“ предложи още вчера“. Това каза пред София Topnovini.bg Димитър Делчев, народен представител от ПГ на Реформаторския блок.

По думите му първоначално е имало някакви колебания от ДСБ, но в крайна сметка от ДБГ са отстояли позиции си, аргументирали са се и групата е решила единно да застане зад този законопроект. Според Делчев не трябва да се тръгва с идеята какво ще се случаи, ако не бъде подкрепена конституционна реформа, под която се подписаха ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ.

„Опозиционните партии ще подкрепят идеята ни, ако наистина искат съдебна реформа. Това е първо четене на закона в пленарна зала, което означава, че подкрепата им ще бъде принципна. В последствие опозиционните партии могат да предложат свои предложения за промени", каза още депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама