МОН дава пет ваканции, матурите ще са в поредни дни

22:47, 22 юли 15 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И през следващата учебна година учениците ще имат общо пет ваканции заедно с лятната, показва проектът за график за учебното време на Министерството на образованието и науката.

През изминалата вече учебна година ваканциите на децата също бяха толкова на брой.

Есенната ваканция ще е от 31 октомври (събота) до 2 ноември (понеделник) включително, което всъщност е само един допълнителен неучебен ден. Коледната ваканция ще е общо 11 дни. Тя ще започне от 24 декември (Бъдни вечер) и ще продължи до 3 януари 2016 г.

Вторият срок започва на 8 февруари, затова междусрочната ваканция ще е от 30 януари до 7 февруари. През пролетта децата ще почиват 9 дни – от 2 до 10 април. Това не се отнася за учениците от 12 клас, които няма да са на училище от 2 до 6 април, заради предстоящите им зрелостни изпити.

Матурите и изпитите след 7 клас ще бъдат в два последователни дни. Това се прави за първи път, като досега между изпитите се оставаше поне един ден пауза.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е предвиден за 26 май, а вторият, който е по предмет по желание ще е на 27 май. На тези дати ще бъдат и изпитите след 7 клас - по литература и по математика.

Така оценяването се пада да бъде след 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато по традиция училищата изпращат зрелостниците си и започват абитуриентските балове.

През изминалата учебна година матурите бяха на 20 и на 22 май.

За останалите ученици дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни. Ако правителството обяви и 25 май за национален празник, заедно с 24-ти, то децата ще имат общо шест допълнителни дни ваканция.

Вторият учебен срок приключва на 17 май за зрелостниците, на 23 май за първокласниците, на 31 май за децата от втори до четвърти клас, на 15 юни за 5-8 клас, на 30 юни за осмокласниците, които са в паралелките с прием след завършен 7 клас с интензивно изучаване на чужд език. На 30 юни е последният учебен ден за учениците от 9 до 11 клас. След тези дати започва и лятната ваканция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама