Над 3500 певци и танцьори идват на „Богородична стъпка“

07:15, 25 юли 15 / Култура 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 3500 певци и танцьори ще участват в Десетото юбилейно издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който започва днес на Старозагорските бани.

В двудневната програма на фестивала ще се представят над 200 танцови и певчески групи, от 80 общини.

„От две години програмата е изнесена на две сцени, което допълнително създава незабравима атмосфера за хилядите участници и посетители на събора“, обясни зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „За нас като организатори, движещ мотив е да съхраним и предадем традициите на младите. Тази година имаме 12 детски състава, които ще се включат. Най-малкият участник в „Богородична стъпка 2015“ е на 4 години“, допълни Сотирова.

Началото на националния събор ще бъде дадено в 9.00 часа днес с песни и танци и на двете сцени, а официалното откриване е предвидено за 11.00 часа. От 19.00 часа, ще бъде и празничния концерт „Фолклорни мъниста“, изнесен от гостите на фестивала  „Бистришките баби“ и ансамбъл „Бистрица“. Те ще представят някои от най-вълнуващите и красиви ритуални моменти от традиционната бистришка сватба. Тракийските моменти от ритуалите при сватбарите пък ще разкрият ансамбъл „Дълбоки“. От 21.00 часа ще бъде представена мистиката и обредността при нестинарския танц.

Награждаването на отличилите се е утре от 16.00 часа. Лауреатите на тазгодишното юбилейно издание ще бъдат оценявани от жури в състав – доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академия по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове“, както и акад. Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на ансамбъл „Зорница“.

Богата е и съпътстващата програма. Селски двор ще бъде нареден с автентични предмети. Край него ще се представят и около 15 различни по обредност и смисъл ритуала – харизване, каране на невеста за вода, побратимяване, жътва, засевки и други.

За посетителите ще има открити уроци по готварство - с майсторене на гюзлеми, и по танци, с разучаване на основни стъпки при различни хора. Отново ще има  „Улица на занаятите“, както и детски пленери на изкуствата.

Организатори на юбилейното издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Кметството на Старозагорски минерални бани, НЧ „Христо Ботев 1952“ и Общество за фолклор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама