Предложения за слети и маломерни паралелки са внесли директорите на училища в Тервел

07:26, 25 юли 15 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за утвърждаване на маломерни и слети паралелки в общинските училища в община Тервел ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Предложението е внесено от дирекция „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“. Според докладните на директорите на училищата, обобщени в предложението, за следващата учебна година маломерните паралелки ще са общо 22, а слетите – 3. За сравнение, през двете предходни години класовете с по-малък брой ученици е бил 24, а при слетите няма промяна в броя. Причината за намаляване общия брой маломерни паралелки през новата учебна година е тази, че в СОУ „Йордан Йовков“ няма да има такива класове.

Общият брой на паралелките в училищата в община Тервел намалява. От 79 през учебната 2013/2014 г., те са редуцирани до 76 през миналата учебна година, а за новата ще са 74.

Очакванията са в ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер да се обучават 117 ученици от 1 до 8 клас в 8 паралелки, 6 от които маломерни. В ОУ „Д-р Петър Берон“ с.Коларци – 106 ученици в 8 паралелки, 7 от които маломерни, ОУ „Христо Ботев“ с.Зърнево ще посрещне 96 деца, които са разпределени в 7 класа, като 5-ти и 6-ти са слети, а останалите са маломерни. ОУ „Отец Паисий“ в с. Нова Камена ще е с 2 слети класа: 1-3 и 2-4. В ОУ „Васил Друмев“ с. Орляк само 7 клас ще бъде непълен, а общият брой класове е 10. В НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково 33 ще са учениците в 1,2 и 4 клас, а 12 ще посещават предучилищна група. Трети клас не се формира. СОУ „Йордан Йовков“ планира 32 паралелки от 1 до 12 клас с общ брой ученици 785. За първи път паралелките в първи клас ще са 3, а не 4. Все още не е уточнен и броят им в 8 клас поради кампанията за прием на кандидат-гимназистите.

        Динамиката на броя на населението е фактор, който касае различни сфери от обществено- икономическия живот, в частност и образователните процеси. В посока увеличаване броя на учениците е СОУ „Йордан Йовков“ – 752 за миналата година при  785 за предстоящата. С незначителен брой, но повече, ще бъдат и възпитаниците на основното училище в с. Орляк- от 189 за миналата, броят им  нараства на 192. Няма промяна в броя на децата и учениците, които ще посещават началното училище в с. Каблешково. Като цяло прогнозният брой на учениците в общината през следващата година, в сравнение с предходната, е намалял с  38, като най- голям ръст има намалението на  учениците в средищно училище ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци: от 142 за миналата година, през 2015/2016 предстои те  да са 106. Подрастващите в Безмер са с  13 по-малко от предходната година, а в Нова Камена - с 11 по малко.

Предстои планирането и на групите в детските заведения на територията на общината, съобщи Дияна Илиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама