Бургаски надзиратели: Ако не бъдем чути, ще си търсим правата в Страсбург

08:51, 25 юли 15 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надзиратели от бургаския затвор и служители на МВР-Бургас ще се включат в националния протест днес в столицата. Това съобщи за Topnovini.bg председателят на Синдиката на служителите в затворите в Бургас Валентин Мартинов. Протестът ще се проведе от 16.00 часа на площад „Александър Невски“ от страната на Народното събрание. Автобусът от Бургас към София тръгва с близо 50 души от к-с „Изгрев“ в 09:00 часа.

„Ние не сме съгласни с реформите, които се правят на парче. Казваме  категоричното си „не“ на съкращаването на служители, които работят, като спасители в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Трябва да се спре и тази безсмислена операция на българо-турската граница. Да се командироват полицаи от вътрешността на страната да пазят границата, а в същото време да се оголват Областните дирекции в градовете. Не сме съгласни и с промените в пенсионната реформа. Това да ни пенсионират на 55 години за нас е твърде голяма цифра, защото този тип работа изхабява много“, заяви Валентин Мартинов.

Той сподели, че исканията на синдикатите в затворите и тези на колегите им в МВР се припокриват. Именно затова за пореден път се решават на съвместни протестни действия, с надежда те да дадат резултат. По думите на Мартинов исканите от тях реформи трябва да се приложат възможно най-бързо, като е крайно време условията на труд и за едните, и за другите да бъдат променени коренно.

 „Това според мен ще бъде последният протест в тази му форма. Оттам нататък си има съдилища, ако трябва и до Страсбург ще стигнем“, категоричен е Мартинов.

Преди няколко дни Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, с което заяви, че повече няма да води преговори с политическото ръководство. Причината затова бе, че е постигнато само частично разбирателство по исканията им. Припомняме, че сближаване на позициите имаше само около проблемите на специализираната полицейска операция по границата с Турция и полагания от служителите извънреден труд.

Все още обаче няма никакво решение на исканията, свързани с преструктурирането в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според протестиращите, водените досега преговори, в рамките на 40 дни, са неефективни и показват липса на политическа воля за промяна и реформи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама