Проф. Бъчварова: ТТИП може да посегне на социалните ни придобивки

11:07, 25 юли 15 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С влизането в сила на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ ще се посегне и на социалните пакети - за това предупреди депутатът от БСП проф. Светла Бъчварова пред граждани в Добрич. Тя разясни, че при влизането в сила на подготвяното споразумение, на практика страната и икономиката ни ще са напълно неконкурентноспособни, задушени от американските компании.

„Българските граждани имат защитени от закона социални придобивки. Едно от тях е безплатното образование за децата. Ако бъде подписано това споразумение, американските компании могат да ни съдят като държава за това, че спонсорираме образованието. Като цяло това споразумение е заплаха за всички европейски страни", предупреди народният представител.

Тя припомни, че с одобрението на ТТИП ще се отвори вратата за проучване за шистов газ от американски компании, както и на ГМО продуктите. Обясни, че в момента в европейските страни има изследване на даден продукт преди да бъде пуснат на пазара, докато в САЩ всеки може да пусне продукт и ако настане някакъв проблем, едва тогава се правят изследвания.

Проф. Бъчварова посочи, че БСП е за обявяване на целите на ТТИП. Социалистите в европарламента, без лидера на ПЕС Сергей Станишев, са гласували „против” и настояват занапред преговорите да се водят прозначно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама