Започва записването след второто класиране в ПУ "Паисий Хилендарски"

13:42, 25 юли 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приетите на второ класиране студенти в ПУ "Паисий Хилендарски" трябва да се запишат в университета от 27 до 29 юли включително, в противен случай губят правото на участие в следващо класиране, съобщи зам.-ректорът на висшето учебно заведение доц. Мария Стоянова.

Вече са заети малко над 60% от всички акредитирани места за редовно обучение в ПУ за новата академична година, а в задочната форма е запълнен 73 на сто от държавния прием.

Резултатите от третото класиране ще бъдат обявени на 1 август.

Сред най-предпочитаните специалности и тази година са "Администрация и управление" и "Икономика" в задочна форма, където попълването е достигнало съответно 96 и 92 на сто от отпуснатите бройки.

При "Икономика" - редовно, са запълнени 79% от бройките. Заетите след първо класиране места в специалност "Психология" са 94% в задочна форма и 84% - в редовна. За "Право” – редовно обучение, са останали свободни само 14% от местата.

В професионалното направление "Природни науки, математика и информатика” водят специалностите с информатика - при тях запълването на местата е близо 69 на сто. При физическите науки са усвоени 65% от акредитираните бройки.

При хуманитарните науки се запазва трайният интерес към филологиите в бакалавърски програми - 72% са новите студенти в редовна форма. 56 на сто са заетите места в направление "Философия". За трета поредна година има голям интерес още на първия етап към педагогическите специалности - записани са 74% от необходимия брой първокурсници в специалностите в задочна форма, като за различните варианти на бакалавърската програма "Педагогика на обучението по..." заетите места са 46%.

На второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления има нищожно снижаване на минималния бал за прием, уточни доц. Стоянова. Новият випуск на ПУ "Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато традиционно се провеждат редовните изпити по "Актьорско майсторство за драматичен театър”. Тази година трите кръга ще са на 14, 15 и 16 септември, а класирането ще е един ден след обявяване на на резултатите, припомниха от висшето училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама