Д-р Вяра Гришина: Нагло е да се твърди, че ваксината срещу антракс не е закъсняла

15:03, 25 юли 15 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата отдавна е трябвало да направи заявка за ваксините срещу антракс и те да бъдат раздадени още през март. Това заяви в предаването "Метроном" на пловдивското радио "Фокус" д-р Вяра Гришина, председател на Българския ветеринарен съюз в Пловдив.

Според нея е нагло да е твърди, че ваксината за антракс не е закъсняла и ще бъде доставена през есента. "Тогава вече животните не боледуват, а пикът на заболяването е сега. Затова ваксинацията се прави през пролетта, за да са предпазени животните през лятото", подчерта Гришина.

По думите й, макар че има проблеми с изпълнението на Държавната профилактична програма, пропуски в закона няма. В него ясно е разписано как и какво се прави, кой е отговорен и т.н. Гришина подчерта, че проблемът е в липсата на 15 млн. лева годишно за изпълнение на програмата и за предпазването на животните в страната.

"Миналата година проблемът със синия език беше по две основни причини. Първо, защото в началото се опитаха да скрият заболяването. Не се взеха адекватни мерки за ограничаване на заболяването и за избиване на заболелите от син език животни, защото това означава, че трябва да се компенсират собствениците на тези животни, вследствие на което заболяването стана неконтролируемо", каза експертът.

В XXI век не може да си позволяваме да умират хора от болести, които са абсолютно предотвратими, заяви още д-р Гришина. "Аз искам да знам тези, които позволиха това да се случи, дали ще понесат отговорност. Ние от години алармираме, че това ще се случи поради неработещата бюрокрация в България", категорична е шефката на пловдивските ветеринари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама