Държавата харчи по 455 лв. за дете и по 746 за дива гъска

16:12, 25 юли 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавната хазна харчи повече пари за защита на диви гъски, отколкото за подпомагане на децата. Това алармират от Национална асоциация "Българско Черноморие” (НАБЧ). По изчисления на организацията годишно за отглеждането на едно дете се дават средно по 455 лв. от бюджета. В същото време за изхранването на една червеногуша гъска се падат по 746 лв., съобщава Inews.bg.

Според данни на Националния статистически институт през 2014г. в България са се родили 67 585 бебета. Изчисленията на председателя на Управителния съвет на НАБЧ показват, че от бюджета на страната за всяко дете са се паднали по 455 лв. От другата страна е червенугушата гъска, която зимува в България и се храни със засятата пшеница. Затова земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд "Земеделие”. Това означава, че за изхранването на една червеногуша гъска са необходими 746 лв. за година, пише в писмо на НАБЧ до българските медии.

В тази връзка от организацията питат Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите: как една гъска, която тежи 1.5 кг, изяжда 2.4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца? И колко и кои зърнопроизводители ще усвоят тези пари?

"Всички  тези щуротии са дело на "зелената мафия” в България. Ако някой пита с каква цел, то отговорът е: много гъски – много пари за тяхното броене, много пари от програми за опазване на чевеногушите гъски, много пари за наблюдение на червеногушите гъски и привличане на мастити зърнопроизводители за каузата на зеления рекет”, пише още в писмото на НАБЧ.

Както Topnovini.bg вече съобщи, от тази година стартира нова агроекологична дейност, разработена от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Дейността пилотно бе тествана в Община Шабла и е включена в Националната агроекологична програма.

Целта на тази агроекологична дейност в България, отнасяща се за зимния ареал на световно застрашената червеногуша гъска, е да стимулира земеделските стопани да сеят подходящи зърнено-житни култури, включително царевица, и така да осигуряват зимна паша за гъските. За това те ще получават компенсаторни плащания. Дейността беше разработена съвместно от експерти на БДЗП и МЗХ за земеделските стопани от района на Крайморска Добруджа, в местата, където зимува почти 90% от популацията на червеногушата гъска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама