Александър Томов: Ако не се промени политиката, ще се превърнем в народ със затихващи функции

17:13, 25 юли 15 / Политика 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българска социалдемокрация - евролевица организира кръгла маса на тема „10 причини да живеем и работим в България“, която се проведе днес в Гранд хотел „Рига“.

По време на нея, проф. Александър Томов, председател на партия Българска социалдемокрация, коментира напускането на милион и половина млади хора в последните години и опасността, ако не се промени политиката по отношение на младежката заетост, много скоро да се превърнем в народ със затихващи функции. Като проблеми той посочи голямото неравновесие в доходите, в образованието в младежката заетост между нашата и европейските страни, което кара младите хора да отидат да живеят там.

Според него тези, които сега управляват България са показали, че не могат да променят тревожната тенденция. Затова трябва да се търси алтернатива на този въпрос в светлината на идващите избори, смята Томов. Той заяви, че БСД Евролевица се готви зя тях и ще излезе със собствена листа и кандидат за кмет. Кой ще е той, както и членовете на листата, ще станат ясни около 10-и септември. 

Александър Томов коментира и темата на кръглата маса. Той заяви, че държавата трябва да има свои секторни приоритети, които да водят до увеличаване на работните места, основно за млади хора.

Сред проблемите политикът посочи пълната откъснатост на образованието и университетите от икономиката, което трябва да се премахне. Държавните поръчки във ВУЗ-овете трябва да са обвързани със секторните приоритети в икономиката и с откриването на нови работни места. Държавата не трябва да остава пасивна пред този проблем, нито пък да разчита на заетост чрез метли или подобни неща в общините, каза още Томов.

Той обясни, че създаването на работни места в България означава нови перспективи пред цялото поколение, което в момента расте и се образова и допълни, че е предложил програма за нови отрасли и сектори в икономиката, изготвена от неговите екипи. Томов обясни, че има пет сектора, всеки от които могат да генерират десетки хиляди нови работни места. Единият е IT, който се е формирал извън правителството, но ако държавата се намеси, в него могат да се увелчат няколко пъти работните места.

На второ място Александър Томов посочи нуждата от преобразуването на селскто стопанство, чрез премахването на неговия сегашен монокултурен характер и развитието на чисти храни. Това би дало много работни места и перспектива, смята той.

Ако има силна държавна политика, действаща заедно с бизнеса, това би довело до ефект, който ще накара младите хора да останат в България, убеден е социалдемократът.

Политиката, водена в България през последните 15-20 години, не може да продължава, тъй като тя превърна България в най-бедната страна в Европа и хората ще продължат да я напускат с цел физическото си оцеляване, заяви още Александър Томов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама