Държавата погна незаконно къмпингуващите край морето (снимки)

09:16, 29 юли 15 25 1335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавни институции и неправителствена организация предприеха масирани акции срещу къмпингуващи по Черноморието. Поредната им спирка бе местността "Кара дере" край Бяла, предаде репортер на burgas.topnovini.bg. В съвместните хайки участват представители на Изпълнителната агенция по горите, МВР, общини, РЗИ, РИОСВ и Националната асоциация "Българско черноморие", която от години бие тъпана за проблемите, които създава нерегламентираното къмпингуване. 

Проверките започнаха още в началото на седмицата по Северното черноморие. Досега те се извършваха по светло. Служителите обаче решиха да сменят тактиката и щурмуваха къмпингуващите в тъмната част на денонощието, което доведе до скандали. 

Горските служители следяха за нерегламентирано палене на огън, което крие сериозни рискове в пожароопасния сезон. Не е позволено паленето да се извършва на 100 метра от горска територия, още по-малко в защитена зона, каквато е Кара дере. 

Гледката отдалеч бе покъртителна – стотици опънати палатки, камари боклуци, пияни младежи. Всички така наречени "еколози" и пазители на дюните в защитената зона бяха запалили огън именно върху пясъчната ивица, от която започна инспекцията.

Дългият и красив плаж на Каре дере буквално светеше заради горящия огън пред палатките. На въпрос така ли пазят дюните, къмпингуващите отговориха, че огньовете не вредят на пясъчния хълм, а водата отмивала следите.

След кратки обяснения с нарушителите, проверяващите се запътиха към гората, която е в непосредствена близост до плажната ивица и на всичкото отгоре е частна собственост. Там инспекторите също констатираха палене на огън. Извършителите на нарушението бяха санкционирани. И докато едните без възражение подписаха актовете, други вдигнаха скандал.

Сред ядосаните бе младо семейство от София. Изнервена майка излезе от палатка и насочи вербалната си агресия към горските служители. Семейството дори не си беше направило труда да огради огъня с камъни. Оправдаха се, че имали по-голям опит в къмпингуването и паленето на огън, отколкото пожарникарите и горските. Видимо столичаните се чувстваха като у дома си, тъй като направиха забележка на представителите на институциите за късните проверки. "Вижте кое време е. Ние идваме ли по това време у вас да ви притесняваме?”, попитаха младите родители.

Не им хареса обаче отговорът, че са се самонастанили в чужд имот. Тогава жената съвсем побесня и започна да се държи агресивно с всички присъстващи. Истерията й обезпокои детето, което се разплака. За емоционалното му състояние тя отново обвини инспекторите.

Органите на реда помолиха софиянката да отиде с тях до колата, където да й съставят акт, за да може детето да се успокои. Там напрежението обаче съвсем ескалира. "Заради такива като вас държавата е на това дередже. Станали сте полицаи, защото за друго не ставате. Пишете ми актове колкото искате, ще ги запаля и никога няма да ги платя", продължаваше да реди столичанката. Тя се опита да предизвика органите на реда да я арестуват, което обаче не се случи.

Крясъците на жената събраха и други къмпингуващи, които също изразиха недоволство от проверките. Едни от тях разказаха, че от 5 години идват на палатка на това място, но такова нещо не са виждали. Бяха учудени от факта, че е забранено да се пали огън в гората. Признаха, че нямат подобна информация и би било добре да се поставят табели на няколко места. Не знаели и че мястото се води защитена зона.

Един от къмпингуващите се съгласи с констатираните нарушения. Той даде пример с Лондон, където е живял и където за хвърлен фас на улицата санкцията е 70 паунда.

Нощната хайка приключи с 3 написани акта и десетки констатирани нарушения. По думите на инспекторите видяното през нощта е нищо в сравнение с почивните дни, когато ивицата буквално е превзета. Именно това отказвало местните от Бяла да ходят на плаж на Кара дере, споделиха инспекторите.

Проверките, които започнаха в началото на седмицата, ще продължат до петък. По-рано инспекция имаше и на Шкорпиловци и Паша дере, но през светлата част на денонощието. И в двете диви местности бяха опънати стотици палатки. Отвсякъде си личеше, че хората са се настанили там за седмици, дори за цяло лято.

Мръсотията и липсата на елементарна хигиена на тези места шокираха инж. Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите. Той е категоричен, че проблемът е много сериозен и е национален, и че всички институции трябва да се обединят за разрешаването му.

Позиция на Topnovini.bg относно статията "Държавата погна незаконно къмпингуващите край морето"

С позицията на главния редактор на varna.topnovini.bg можете да се запознаете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама