Шуменският прокурор Румен Пенев влиза днес в затвора

09:55, 29 юли 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румен Пенев – бивш прокурор от Районна прокуратура - Шумен е задържан за изпълнение на наказанието му от три години лишаване от свобода, съобщава официалният сайт на Прокуратурата на Република България.   

Пенев е конвоиран в затвора Ловеч, където ще изтърпи присъдата си.

На 14 юли Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно прокурора за търговия с влияние. Той е признат за виновен в това, че е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов.

Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу парите да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплака в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получава сумата.

На първа инстанция делото приключи с присъда от 3 години и 6 месеца затвор още през есента на 2012 г. Софийският апелативен съд обаче я измени в 3 години условно. Последва връщане на делото от ВКС, като върховните съдии бяха против именно условното наказание. При второто гледане на делото САС наложи условна присъда на Пенев от 3 години, а ВКС пак върна делото.

През март 2014 г. САС за трети път отказа да осъди ефективно прокурора.

След като делото за трети път стигна до ВКС, съдът бе длъжен да го реши. Той отсъди, че Пенев е виновен и бившият шуменски прокурор стана първият магистрат, който ще излежава ефективна присъда за корупция.

Наказанието си Румен Пенев ще се изтърпи при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама