ГЕРБ и ДПС си избраха подуправители на БНБ

11:55, 29 юли 15 / Политика 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, подкрепени и от част от АБВ и от бившите депутати на Николай Бареков, който получаваше финансиране от КТБ, си избраха подуправители на Българската народна банка (БНБ). Димитър Костов, който поема "Банков надзор" и бе най-спорната кандидатура, получи 122 гласа "за" срещу 65 "против" и четирима "въздържали се".

Кандидатурата на Калин Христов за управление "Емисионно" получи 125 гласа "за", 58 "против" и 9 "въздържали се". Подкрепата отново дойде от същите партии. Според Таско Ерменков (БСП) именно Христов е предложил банкова ваканция по време на кризата с КТБ от 2014 г.

Бившият главен юрисконсулт на БНБ Нина Стоянова оглавява управление "Банково", подкрепена от 126 депутатски гласа.

"Димитър Радев можеше да запълни семейния албум в БНБ с Цветан Гунев и Цветан Василев", заключи депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Менда Стоянова (ГЕРБ) защити горещо кандидатурите, като обясни подкрепата с мотива, че вече е гласувано доверие на Радев и трябва да бъде гласувано и на неговия екип. Тя подчерта, че Христов и Костов били професионалисти и прехвърли вината за КТБ само на Иван Искров.

От ДПС, въпреки многобройните призиви от останалите групи Движението да заяви позиция, отказаха да обяснят вота си. На трибуната излезе единствено Йордан Цонев, който обясни, че други партии не може да обясняват на ДПС какво трябва да правят.

Според депутата от БСП Янаки Стоилов днес в парламента тягостната обстановка много напомняла на деня от лятото на 2013 година когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама