КТ "Подкрепа" вдигна ръце от шуробаджанащината в Община Варна

12:21, 29 юли 15 25 854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Множество нарушения на трудовото законодателство констатира КТ "Подкрепа" при управлението и администрирането на варненския район "Аспарухово" с кмет Йордан Николов. Както Topnovini.bg писа нееднократно, практика в районната администрация е на ръководни постове да се назначават откровени "калинки", при това без конкурс.

Това е една от многото констатации на синдикалната организация, по която проверка е трябвало да извърши и председателят на Общинския съвет Иван Луков. Иначе Инспекцията по труда си е свършила работата, налагайки санкции и издавайки предписания за отстраняване на нарушенията, твърдят от профсъюза.

В компетенциите на Иван Луков обаче е да провери наличната информация за кадруване в полза на лица, които не притежават необходимия ценз, квалификация и опит, но им се възлагат ръководни функции с възнаграждения, надвишаващи сериозно тези на дългогодишните общински служители, пишат от КТ "Подкрепа".

Бившата пиарка на район "Аспарухово", Лилия Станчева, която го играеше и главен експерт по строителството, въпреки че по образование е бакалавър по лингвистика, бе повишена в секретар на районното кметство. От синдиката на свой ред са попитали Луков законно ли е това. В писмо до председателя на Общинския съвет от профсъюза са отправили общо 3 въпроса, свързани с провеждането на конкурси за назначаване на директори в структурата на районната администрация, като в отговор са получили от Луков едно-единствено изречение:

"В периода от началото на годината до момента и във връзка с настъпилите кадрови промени в районната администрация е започната процедура  по провеждане на конкурси относно освободените позиции”.

Topnovini.bg припомня, че именно подчинената на Луков чиновничка от Канцеларията на Общинския съвет, Диана Атанасова, бе уредена на работа и в районното кметство, на длъжност "главен експерт по строителството", въпреки че е завършила "Политология".

"СРС на КТ "Подкрепа" – Варна, натоварен от своите членове с определена компетентност и очаквания, изчерпа легитимните начини и средства да се противопостави на безочливото погазване на закона в една общинска администрация", пишат от профсъюза в писмо до медиите (вижте прикачения файл вляво от снимката) – с надеждата, че представителите на четвъртата власт ще потърсят отговори на поставените въпроси.

Topnovini.bg стори това много отдавна, но реални действия за предотвратяване на шуробаджанашките назначения в районната администрация не бяха предприети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама