Представиха книгата “Пафти от българските музеи“ в Русе

12:40, 29 юли 15 / Култура 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионалния исторически музей в Русе днес беше представена книгата “Пафти от българските музеи“ на Надежда Цветкова. Изданието съдържа 111 страници, в които са включени близо 400 образци, подбрани от Регионалните музеи в Пловдив, Велико Търново, Добрич, Търговище, Силистра, Ямбол, Етър, музеите в Исперих, Ботевград, Попово, Котел, както и от колекцията на Национален музей Рилски манастир, проучвани от 1972-ра година до 1975-та година.

В центъра на проучването е украсата пафтите, групирана в няколко раздела: пафти с растителни, религиозни, геометрични архитектурни мотиви, пафти с изображения на животни, на небесни светила, пафти с украса на филигран, камъни, емайл.

Началото на това проучване е поставено с публикацията "Изображения на змия върху пафти в Национален музей Рилски манастир" в списание "Българска етнография" 1991-ва година. В текста на настоящия албум авторът Надежда Цветкова прави характеристика на утвърдени сюжети, религиозни и фолклорни митологични образи, които изграждат света на българина.

Без задължително да се издирва възможния произход на конкретния мотив тук се установява, че българите го разпознават като свой върху накита. Точно мотивите върху пафтите са важни при употребата им в една или друга общност. Реалната честота на артефактите говори не за единични свидетелства, а за устойчивост в избора и предпочитанията на един или друг модел.

Трайността на материала, от който са изработени пафтите позволява те да бъдат разглеждани в оригиналния им вид. Те са част от традиционния женски костюм, но всеки чифт представлява художествено завършено златарско изделие, което носи белезите на мястото, където е работено, на етническа и религиозна принадлежност, както и на социален статус.

С времето пафтите не само съпътстват традиционното облекло, те стават част от същността на човека, който ги носи. За това основен принос имат изображенията върху тях, носители на информация за хората от периода на Възраждането, за техните познания свързани с природата, за религиозните им вярвания, за социалното им състояние.

Пафтите са носители на богата и разнообразна характеристика, на вътрешния свят на нашите предци, съдържащ част от красотата на човешкия дух от времето на Българското възраждане- това е същността на предложения текст. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама