ШРС потвърди глобата на Красимир Костов за непочистените дерета

12:46, 29 юли 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския районен съд (ШРС) е потвърдил глобата в размер на 3000 лв. на кмета на Шумен Красимир Костов, която му бе наложена от Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) заради непочистените дерета на реките в общината.

Topnovini.bg припомня, че в началото на април екоинспекцията наложи глоби на трима общински кметове – на Шумен Красимир Костов, на Хитрино Нуридин Исмаил и на Върбица Мердин Байрям, защото не са изпълнили препоръки, дадени от министерството на околната среда и водите.

Санкциите на кметове са за бездействие и непочистване на образувани незаконни сметища и замърсявания с отпадъци, изхвърлени в деретата на преминаващите реки през населените места на общините.

Със заповед на министъра на околната среда и водите било възложено на градоначалниците да организират и предприемат незабавни действия, включващи проверки и почистване на нерегламентирани замърсявания по речните легла в срок до 20 март.

От материалите по делото става ясно, че на 14 април била извършена проверка от  РИОСВ, която да провери докъде са стигнали работите по почистванията. Проверяващите установили, че речните корита не са почистени. Заради тези констатации на 27 април бил съставен и акт за установяване на административно нарушение на кмета Костов за това, че в качеството си на кмет на Община Шумен, чрез бездействие, е извършил административно нарушение, като не е организирал почистване на образуваните незаконни сметища и замърсявания с отпадъци, изхвърлени по деретата.

В документите по делото е посочено, че Красимир Костов е възложил почистването на общинското предприятие „Паркинги и гаражи”, както и на кметовете на отделните нааелени места.

Магистратите обаче са счели, че общинският кмет не е предприел резултатни мерки, които да осигурят почистването на незаконните замърсявания.

В своето решение ШРС намира, че глобата от 3000 лв. е законосъобразна, поради което я и потвърдил.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама