Два случая на високи температури в работни помещения са констатирани от "Инспекция по труда" - Русе

12:51, 29 юли 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече има констатирани два случая на нездравословно високи температури в работни помещения, след жалби от работници. Тази информация изнесе Ирена Николаева - директор на дирекция "Инспекция по труда" - Русе на пресконференция днес. 

След подаването на жалбите, Инспекцията е установила, че температурите реално надвишават допустимите температури за работа, при това драстично. При максимални 28 градуса в работните помещения, инспекторите са измерили 35 градуса в едното, и 34.5 градуса в другото. Дадени са задължителни предписания да се вземат мерки и да се организира охлаждането.

В последствие се е оказало, че в единия случай при налична климатична инсталация работодателят e дал нареждане тя да не се ползва. Николаева коментира, че другият случай се е оказал почти комичен - при налична и работеща климатична инсталация на едни работници им е било прекалено студено, на други прекалено топло, и не са успели да стигнат до разбирателство за работната температура. 

Наред с това, през месец юни "Инспекция по труда" - Русе е извършила още 68 проверки, от които 6 за периодичен контрол в рискови предприятия. Извършени са 20 проверки за изпълнение на предписания от предходни проверки, и са разгледани общо 16 жалби и сигнали от граждани и организации. Разследвана е и една трудова злополука в с. Красен, за която Topnovini.bg вече писа. Издадени са и 21 наказателни постановления за съставени актове за нарушения. Те възлизат на общата сума от 21 600 лв. Дадени са 325 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, а от действие са спрени 3 машини. 

Получени са и 29 искания за издаване разрешение за работа на непълнолетни, тъй като през летния сезон интензивно се търсят подобни кадри. Отказано е само едно разрешение, тъй като работодателят е искал да наеме непълнолетен за извършване на тежка физическа работа. 

Николаева коментира още, че към този момент в Русе все още няма сключени еднодневни  трудови договори, но пък има интерес към процедурата от страна на работодателите. Неофициално се коментира, че те изчаквали да видят дали ще има проверки по тези процедури, на което Николаева заяви, че Инспекцията започва да проверява още от понеделник. 

Продължават и проверките в болничните заведения в областта, като се очакват те да приключат до седмица. Проведени са разговори с директорите на болниците, които вече осигуряват пълно съдействие на проверяващите инспектори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама