Реформаторите: Новоизбраните подуправители на БНБ са хора на ДПС

13:07, 29 юли 15 / Политика 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В кулоарите на Народното събрание витае слух, че и тримата новоизбрани подуправители на Българска народна банка (БНБ), са хора на ДПС. Това съобщи на брифинг съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски минути, след като депутатите гласуваха доверие на новите подуправители, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Това са Димитър Костов, който ще отговаря за „Банков надзор”, Калин  Христов – „Емисионно управление” и Нина Стоянова, която ще оглави „Банковото управление”. И тримата напуснаха сградата на Народното събрание през служебния изход, като не пожелаха да говорят пред медиите за бъдещата си работа.

„Аз силно се притеснявам от това, което се случи в залата. Надявам се, че и колегите от ГЕРБ се притесняват. От целия екип на Управителния съвет на БНБ си тръгва единствено господин Иван Искров”, посочи Зеленогорски.

Попитани дали са притеснение от факта, че ДПС е фактор в българската политика при вземането на важни решения, реформаторът отговори, че не са притеснени само той и колегите му от блока. Притеснено било и цялото българско общество.

„Не сме участвали в пазарлъци. Вижда се кое е мнозинството в 43-ото Народното събрание. То е сформирано от ГЕРБ и ДПС”, на свой ред каза Атанас Атанасов от ПГ на РБ.

По думите му правителството няма да бъде разклатено от това, което се случи днес, но това ерозирало общественото доверие към управлението изобщо.

„Това е наше голямо притеснение, защото ние носим отговорност за това управление, а се вземат решения, на които се противопоставяме остро”, обясни Атанасов.

Найден Зеленогорски пък не успя да разбере защо гуверньорът на БНБ Димитър Радев не е направил крачка да оттегли тези подуправители и да предложи други.

„Въпрос на доверие и морал. Не разбирам и колегите подуправители, които според мен просто трябваше с достойнство да си подадат оставката и да си тръгнат, вместо да седят тук и да чуят всичко, което казаха колегите народни представители за тяхното безхаберие”, каза реформаторът.

По думите му групата на реформаторите е напуснала залата при клетвата на тримата подуправители, защото няма доверие в това ръководство на БНБ и смятат, че хората, които гласуваха за тях, носят отговорност за всичко, което ще се случва занапред в банковия сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама