10 500 болни влезли в МБАЛ – Шумен за шестмесечието

13:20, 29 юли 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен не е връщала пациенти и няма затруднения във финансирането през първото шестмесечие на годината, отчете днес директорката на болницата д-р Юлия Димитрова. По думите й желанието на ръководството на болницата е да информира обществеността за работата на най-голямото лечебно заведение в Шуменска област.

За първите 6 месеца на годината през болницата са преминали 10 532 пациенти, с 34 повече в сравнение със същия период на миналата година.

“Новата методика за финансиране на болниците ни задължава да организираме работата си така, че предимство да имат спешните случаи и ако парите не достигнат, да се възползваме от правото да формираме листи за чакащи за плановите си пациенти”, обясни д-р Димитрова.

Въпреки, че приходите на лечебното заведение по договор за клиничните пътеки са намалени с 3% в сравнение с 2014, болницата отчита финансова печалба от 42 хил. лв., а задълженията към доставчици по договори с двумесечно отложено плащане са намалели със 158 хил. лв.

Към 30 юни, лечебното заведение няма просрочени задължения, въпреки че са се увеличили разходите за медикаменти, храна на пациентите в някои отделения, а и леко са вдигнати трудовите възнаграждения заради двукратното повишаване на размера на минималната работна заплата.

Така средната работна заплата в МБАЛ – Шумен за шестмесечието е 913 лв., в сравнение с 903 лв. през 2014 г.

Средно 952 лв. е брутното трудово възнаграждение на лекар без специалност, 1 736 лв. получават лекарите с 1 специалност и 2 121 лв. е средната брутна заплата на доктори с 2 и повече специалности.

817 лв. е брутното трудово възнаграждение на медицински сестри, акушерки и лаборанти, 528 лв. пък е заплатата на санитарите.

За първото шестмесечие на годината стойността на един леглоден в шуменската болница е 139.55 лв. , миналата година е била 139.86 лв.

Topnovini bg припомня, че ръководството на шуменската болница остана досегашното. Новоизбраният управител д-р Атанас Атанасов, не можа да встъпи в длъжност заради обжалване от страна на община Шумен на решенията от Общото събрание на МБАЛ. Мотивите за стопиране на процедурите бяха, че не са спазени основни изисквания на Търговския закони, и акционерите не са се запознали с материалите, касаещи смяната на борда на директорите и увеличаване капитала на дружеството.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама