Промените в основния закон вече са в Конституционния съд

14:35, 29 юли 15 / Политика 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за промени в Конституцията вече е внесен в Конституционният съд.

По-рано днес ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ събраха над 100 подписа за сезирането на съда.

Питането внесоха шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ, и депутатите Станислав Атанасов от ДПС, Красимира Ковачква от БДЦ, Емил Димитров от ПФ и Борислав Великов.

Депутатите искат от КС тълкувателно решение дали разделянето на ВСС на две колегии, които да взимат кадровите решения, не представлява промяна на държавното устройство. Ако конституционните съдии отговорят положително, това означава, че подобни промени могат да се правят само от ВНС.

Вторият въпрос е дали в някоя от колегиите може да има равен брой представители на магистратската и парламентарната квота.

След внасянето Кирилов обясни, че сда дали подробна аргументация "с оглед двете тълкувателни решения на Конституционния съд от 2003 и номер 8 от 2005 година". „Обоснован е правният интерес на искането и е подписано от 144 народни представители”, допълни той.

"Би било адекватно или своевременно, ако поне в средата и края на септември получим становище на КС ", каза още шефът на правната комисия и каза, че още в началото на септември промените може да влязат за обсъждане в пленарната зала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама