Алиосман Имамов: Цветан Василев не одобрява новоизбраните подуправители на БНБ

16:13, 29 юли 15 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чел съм изявления на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, в които той обявява, че не одобрява настоящия състав на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). Предполагам, че до известна степен чувства някаква вина от страна на тези господа по отношение на това, което се случи с КТБ.

Това заяви пред София Topnovini.bg Алиосман Имамов, народен представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на 43-то Народно събрание. Изказването му е във връзка с днешното решение на парламента да одобри тримата подуправители на БНБ, предложени от управителя на централната банка Димитър Радев. Това са именно Димитър Костов, Нина Стоянова и Калин Христов.

По думите на Имамов той е поискал да вземе думата при обсъжданията в пленарна зала, но председателят на парламента Цецка Цачева не му е позволила.

„Исках да кажа, че БНБ е абсолютно независима институция за разлика от други, които са относително независими. Дори гуверньорът на централната банка не може да бъде сменен при никакви обстоятелства. Трябва да изтече мандатът му или да се случи събитие, при което е невъзможно да изпълнява своите функции”, обясни депутатът.

Според него управителите на относително самостоятелните институции, каквато е Сметната плата, например, биха могли да бъдат смени по всяко време чрез промени в закона.

Имамов е на мнение, че дискусията в Народното събрание е красноречиво доказателство за това, че централната банка трябва да остане абсолютно независима институция. Също така доказва, че предложеният от управителя на БНБ Димитър Радев екип от подуправители трябва да бъде подкрепен.

„Да обвинявате другите заместници на БНБ за това, че „Банковия надзор” не си е гледал работата, е все едно да обвинявате министъра на културата, че има дефицит в държавния бюджет. Това е абсурдно. Всеки от заместниците отговаря за определен ресор, за който носи своята отговорност”, убеден е Алиосман Имамов.

Припомняме, че от парламентарната група на Реформаторския блок след гласуването обвиха, че в кулоарите на Народното събрание се носел слух за това, че новоизбраните управители на БНБ били хора на ДПС.

„Не могат да бъдат определени като хора на ДПС, защото ние не сме водили никакви предварителни разговори и преговори, с когото и да било за тези заместници”, обясни Имамов и посочи, че това е решение на най-голямата управляваща партия.

Депутатът предположи, че от ГЕРБ са обсъдили предварително с гуверньора предложенията, които биха могли да бъдат подкрепени от парламента.

Попитан за коментар във връзка с друго твърдение на реформаторите, които обявиха, че новото управляващото мнозинство в 43-то Народно събрание се състои от ДПС и ГЕРБ, Имамов заяви:

„И това не е вярно, защото ние не подкрепяме всички предложения и идеи, които идват от управляващата коалиция, а само онези, които имат изключителна важност за държавните интереси”,. Той допълни, че дори и днес при обсъждане на другите законопроекти движението е гласувало „против” и „въздържал се”. Само по определени точки гласували „за”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама