РД ПБЗН Разград призовава гражданите да спазват стриктно правилата за пожарна безопасност

16:17, 29 юли 15 25 743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Разград призовава гражданите да бъдат по-внимателни при боравенето с открит огън и стриктно да спазват правилата за пожарна безопасност.

Само през почивните дни огнеборците са реагирали на 12 произшествия, 10 от които в сухи треви и отпадъци. Жътвената кампания в област Разград е към своя край, но с приключването й се засилва и опасността от възникване на пожари в земеделските земи, поради запалване на стърнища, посочват от противопожарната дирекция.

През настоящата година, до момента в областта са регистрирани няколко пожара, свързани с кампанията по прибиране на реколтата. При произшествията са изгорели общо два дка пшеница и 90 дка стърнища. За сравнение през 2014 г. по време жътвената кампания в областта няма възникнали пожари в посеви и техника.

За осигуряване на безопасността през жътвената кампания, от служителите на РДПБЗН се осъществява контрол относно спазване на противопожарните разпоредби от страна на всички юридически и физически лица.

Към настоящият момент до участие в жътвената кампания са допуснати 1639 земеделска техника, изпратени са девет уведомителни писма до фирми и организации имащи отношение към кампанията. За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи към момента от служителите, осъществяващи противопожарен контрол са съставени 31 акта за административни нарушения.

От противопожарната служба напомнят, че не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. Те призовават пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти да проявят особена бдителност по отношение спазване на мерките за пожарна безопасност при палене на открит огън в горите и пасищата, тъй като практиката показва, че те са едни от потенциалните причинители на пожарите в житни и горски масиви.

Недопустимо е да се изхвърля и незагасена угарка от цигара, както и стъклен амбалаж, който сред сухата растителност има ефект на лупа. Да не се позволява на деца да играят с кибрит или други запалителни средства.

При откриване на признаци на запалвания и пожар в полето трябва да се търси най-бързата възможност за подаване на сигнал на тел. 112 или най - близкото управление на МВР, апелират от Регионалната противопожарна дирекция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама