Езерото с рибките в Цар-Симеоновата градина пак има обитатели

17:21, 29 юли 15 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рибки отново плуват в езерото на входа на Цар-Симеоновата градина, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Доскоро пловдивчани напразно се взираха във водата с надежда да открият водните обитатели, но те така и не се показваха. Познавачи на рибешкия нрав твърдяха, че се криели в дълбоката част на езерцето, но истината бе, че болшинството от 200-те декоративни екземпляра, с които бе зарибено в средата на май, измряха.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, през юни водата зеленяса и се заблати. Тогава спецалисти обясниха, че най-вероятната причина за това е бурното развитие на водна растителност. Подобен проблем преди години имаше на Гребната база, където заради многото водорасли водата бе силно заблатена. Решение се оказа зарибяването с бял толстолоб, който се храни с фитопланктона.

Появиха се и твърдения, че служители по поддръжката са хвърлили хлорна вар в езерцето. Според проекта за обновяването на Цар-Симеоновата градина този воден обект би трябвало да е снабден със съоръжение за пречистване на водата без използване на химически елементи.

Така или иначе, от няколко седмици езерото с рибките отново е "населено". Най-впечатлени от факта са малчуганите, които надават радостни възгласи всеки път, щом зърнат "златна" рибка.

Зевзеци пък се шегуват, че и тази партида ще последва предшествениците си в небитието, но този път заради сахарските жеги, които завладяха Пловдив през последните дни. Днес температурите на слънце в Града под тепетата надхвърляха 40 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама