Представиха находки на 7500 г. открити край Върбица

17:27, 29 юли 15 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба от битови и култови предмети бе открита днес в зала “Праистория” на градския исторически музей в Шумен. Находките в експозицията са плод на осемгодишно проучване на многослойно селище край Върбица, където археолозите се натъкват на два културни пласта. Първият е датиран от преди 7500 години или между 5700 и 5400 г. пр. Хр., а вторият е от късно римската епоха ІІІ-ІV век от новата ера.

Откритите артефакти от древността дават основания на учените да считат, че това е най-старото селище в района на Шуменско, а част от находките са без аналог в България.

Сред експонатите се открояват фигурка на жрица по време на религиозен ритуал и релеф на жена в молитвена поза върху фрагмент от керамичен съд.

Проучванията са направени от екип учени от Националния археологически институт към БАН и Регионалния исторически музей в Шумен, а ръководители на научната експедиция “Камчия” са доц. Валери Григоров и д-р Светлана Венелинова.

“По време на проучването са обходени терени в общините Върбица и Смядово. Локализирани са 120 нови обекта – могили, селища, укрепления”, разказа Светлана Венелинова и добави, че след анализ археолозите започват работа на селището край Върбица.

Миналата година със средства дарени от нотариус Ася Асенова и Североизточното държавно предприятие е направено геофизично проучване, определени са границите на селището край Върбица, а също и местата за разкопки. Това лято археолозите проучват обекта и датират откритите културни пластове и находки.

Направените проучвания дават основания на учените да твърдят, че селището край Върбица възниква в началото на новокаменната епоха (неолита) и е било обитавано без прекъсване през ранния и средния неолит 5700-5400 г. пр. Хр.). Керамичният комплекс има характерните особености на култура Овчарово в Североизточна България.

През късноримският период (III - IV в.) на същото място възниква ново селище. Неговите останки заемат най-горният културен пласт. От римското селище частично е проучено жилище с пещ.

По време на археологическите разкопки са открити керамични съдове, предмети на бита и култа. Сред най-любопитните находки са и фигурка на бик и седем човешки фигурки, открити са и фрагменти от триъгълни култови масички (алтари), украсени с шахматен орнамент.

Изложените артефакти са придружени от кратка презентация и ще бъдат част от постоянната експозиция на историческия музей в Шумен.

Предстои изложбата да бъде показана в Археологическия институт в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама