Земеделският зам.-министър: Цената на дървата за огрев остава същата

17:50, 29 юли 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Цената на дървения материал за огрев, закупен от държавните горски предприятия, няма да се променя до края на годината." Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на посещение на сечище в местността "Дерменка", Община Брезово.

"Добре е обаче гражданите да си осигурят дърва за огрев навреме", посочи Костов и поясни, че във временните складове край съответните сечища на държавните предприятия цената е между 31 и 35 лева на пространствен кубически метър, без в нея да са включени разходи за транспорт и доставка, които се заплащат при доставка до дома. Георги Костов съобщи, че на интернет страницата на Министерството на земеделието е публикуван списък с контакти на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев и апелира да се закупуват само законно добити дърва.

"Потребителите трябва да следят за наличието на специалната маркировка, както и за необходимите превозни документи, които дървата трябва да се придружени", разясни Костов. По думите му по този начин ще се пресече сивият пазар на незаконно добита дървесина.

Георги Костов информира още, че шестте държавни горски предприятия и 173-те ловни и горски стопанства в тях са подготвени за осигуряването на дърва за огрев за населението. Тази година те имат готовност да предоставят 1,05 млн. пространствени кубически метра дърва, което е с 10 % повече в сравнение с миналата година. 

Директорът на Южно-Централното държавно предприятие - инж. Ботьо Арабаджиев, припомни на свой ред, че през тази година има и много повалени дървета от силните снеговалежи.

Той посочи, че се полагат сериозни усилия за почистване на горските пътища в района. До момента са почистени 15% от падналите дървета, като до края на годината амбицията е те да достигнат 40%.

На събитието присъстваха и инж. Пенчо Дерменджиев - директор на Регионалната дирекция по горите - Пловдив, както и инж. Илия Симеонов, директор на Държавно ловно стопанство "Тракия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама