НСО ще наблюдава и снима граждани по своя преценка

18:39, 29 юли 15 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители гласуваха Национална служба за охрана (НСО) да може да използва технически средства или системи за наблюдение и заснемане, предаде репортер на София Topnovini.bg. Това стана с приемането на Закона за Национална служба за охрана (НСО), внесен от Цветан Цветанов.

 

Служителите ще могат да използват специалните средства, когато се изясняват обстоятелствата, свързани с неправомерно наблюдение на охраняваното лице или охранявания обект. Ще го правят и при установяване на неправомерно наблюдение на обекта, който е охраняван или за целите за професионална подготовка в службата. 

  Националните охранители ще имат право да използват радиосмущения при необходимост и при условие, че не сриват въздушната, речната навигация или охранително-технически проверки.    НСО могат да проверяват документи за самоличност, багаж, товар, транспортни средства или обекти. Проверката трябва да се извършва като не се уронва честта и престижа на проверяваните. НСО вече ще има право да наблюдава и контролира всички етапи от приготвянето на охраната на охранявания обект. При изпълнение на задачите си офицерите и сержантите от НСО могат да използват лични предпазни и защитни средства.    За изпълнение на дейността на охрана, офицерите и сержантите от НСО могат да изискват информация от държавни органи, органи на местно самоуправление, от юридически или физически лица. Според закона органите и лицата, на които им се искат горепосочените данни са длъжни да оказват съдействие, като след иззетите лични данни от НСО трябва да унищожат данните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама