5000 дка са засегнати от пожари от началото на годината

19:02, 29 юли 15 25 845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 5000 декара са засегнатите от пожари площи в страната от началото на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов днес в Брезово, цитиран от Пловдив Topnovini.bg.

Възникналите горски пожари са 133, като за същия период на миналата година те са били 124, а общо за цялата 2014 г. - 151.

"Призовавам всички граждани да пазят гората от пожари и да съблюдават правилата за пожарна безопасност", каза още Костов.

Зам.-министърът увери, че горските предприятия и Изпълнителната агенция по горите имат техническа готовност за реакция при пожар.

"Ние работим и за подобряване на превантивните мерки, като се изграждат много нови съоръжения за контрол, но въпреки това човешката бдителност и отговорност са най-важни за този силно пожароопасен сезон", каза Костов.

Основна причина за горските пожари е човешката небрежност, припомни зам.-министърът. Той подчерта, че само до момента щетите по справянето с горския пожар в Рила възлизат приблизително на 350 000 лева, като тук не се отчитат щетите от погубената дървесина, местообитания и намалено противоерозионно въздействие на засегнатите терени.

"Тази сутрин имаме отново постъпила информация на телефон 112 за нов пожар в Хасковска област, в близост до Харманли", каза още Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама