Превръщат крепостта Залдапа в туристическа атракция

19:11, 29 юли 15 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Добрич и Община Крушари разработват проект за превръщането на крепостта Залдапа в туристическа атракция, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов. Проектът трябва да е готов до края на октомври тази. С него ще се кандидатства за финансиране пред новата програма за развитие на селските райони". Очаква се от 2017 г. Залдапа да стане международен обект за проучвания, след като към обекта бе проявен интерес от учени от Франция и Канада, които в продължение на двайсетина дни работиха с археологическия екип на крепостта.

Археолозите продължават проучването на ранно-християнската епископска базилика, която бе открита миналото лято.  Проучванията продължават да радват археолозите с нови находки. Пред журналисти днес Костадинов откри надпис в района на епископската базилика. Според д-р Йото Йотов, той е на гръцки и изразява благодарност към бога. Ученият предположи, че това е надгробен надпис, поставен в основите на базиликата. Малко след това бе открит и камък с цвете, служил, според археолозите, за украса.

Открита е втора червена мраморна колона, което безспорно показва, че се касае за епископска базилика, в която император Виталиан е бил коронясан. Сред находките има и една бронзова лъжичка, за която се предполага, че е използвана за даване на причастие в храма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама