Скачат срещу блок за бедни във варненския кв. "Възраждане"

08:08, 30 юли 15 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на варненския квартал "Възраждане" организират брифинг, на който ще изложат позицията си относно планирано изграждане на блок с 253 апартамента, в който ще бъдат настанени основно социално слаби граждани от ромски произход. Срещата с медиите е насрочена за 10:30 часа до светофара на Т-образното кръстовище на бул. Република и бул. Трети Март.

В интернет изявление организаторите припомнят, че в края на 2013 г. Община Варна се опита да застрои една от малкото останали зелени площи в квартал "Възраждане", изграждайки блок за роми. Тогава надигналото се обществено недоволство надделя и проектът бе спрян.

"Година и половина по-късно, Община Варна се опитва тихомълком да прокара проект за друг цигански блок, но този път много по-внушителен и голям от предишния. Сега набелязания общински парцел се намира във Възраждане 2, между бул. Република, бул. 3-ти Март, блок 34 и блок 33 /поляната до пицария Амичи/", се казва в изявлението в социалната мрежа.

Недоволните от проекта уточняват, че поканата за обществено обсъждане е формулирана като обществен форум, на който били поканени кметовете на районните кметства, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на архитектите във Варна, Съюзът на архитектите в България, както и Здравко Василев от велоклуб „Устрем”. Чрез въпросния велоклуб Общината легитимира гражданската квота за въпросното обсъждане, се твърди още в фейсбук изявлението. Поканата обаче не била достигнала до Василев, което буди съмнение в прозрачността на обсъждането.

Планът за строежа на новия блок в квартал "Възраждане" е част от Плана на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвило социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация (2014 - 2012). В него е заложено изграждането на комплекси за настаняване на социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, като фокуса в цялата програма е насочен именно към ромите. Също така тези жилища са предназначени и за ромите от кварталите "Аспарухово", "Младост" и "Владиславово", чиито незаконни жилища предстоят да бъдат съборени.

По програмата се предвижда и издаване на актове за търпимост на част от незаконните къщи, както и изграждане на инфраструктора около тях. В един следващ етап тази инфраструктора ще даде основание и за узаконяване на въпросните незаконни къщи, смятат недоволните граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама