Провалът на референдума накара Първанов да поиска увеличаване правомощията на президента

12:27, 30 юли 15 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разумно е, когато има достатъчно убедително конституционно мнозинство да се направи промяна и да се даде правото на президента пряко да свиква референдум. Това заяви лидерът АБВ Георги Първанов на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според него фигурата на държавния глава е достатъчно представителна, за да има това право и то да му се разпише законно.

Лидерът на АБВ не пропусна да коментира и отпадането на два от общо трите предложени въпроса за свикване на референдум от страна на Росен Плевнелиев.

Първанов изтъкна, че президентът има вина за провала на гласуването „заради своята упоритост и нежелание да формулира по-ясно и по-отчетливо своето решение по отношение на мажоритарния вот“. Отхвърлянето на всички предложения за промяна на първите два въпроса Първанов определи като недопустимо

„Това е много тежък удар върху идеята за пряката демокрация“, обяви лидерът на АБВ и допълни, че някои партии в Народното събрание не желаят тази идея да се осъществи.

Първанов каза също, че управлението е по-скоро стабилно, отколкото успешно.

"В никакъв случай критерият стабилност не предполага и успешност. Мога да кажа, че има успешни министри – вицепремиерът Ивайло Калфин и други министри, които се справят доста добре. Има и откровени провали в някои сектори. Коментирал съм ги, не искам да го правя пак", каза още лидерът на АБВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама