Жители на Китанчево протестираха заради безводието в селото

14:47, 30 юли 15 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Жители на исперихското село Китанчево проведоха протестен митинг днес пред сградата на ВИК – Исперих. Недоволството бе предизвикано от проблема със питейната вода в селото. Недоволните скандираха „Оставка”, „Искаме вода”, бяха издигнали и плакати с надписи „Позор на ВИК – Исперих, който обслужба интереси. Воден режим в адска жега”, „Няма вода, няма живот”.

Протестиращите обясниха, че проблемът с водоснабдяването в Китанчево е от много години, но напоследък се е задълбочил още повече. Те заявиха, че от няколко месеца насам имат вода само по 2-3 часа в денонощие и то в часовете след полунощ. „В кой век живеем. Плащаме най-скъпата вода в страната, вземат ни парите за въздуха, който се върти по тръбите”, скандираха недоволните.

Хората недоволстваха и от това, че в съседното село Тодорово, само на 4 километра от Китанчево няма режим на водата. Те се заканиха, че ако проблемът не бъде решен всеки ден ще протестират, ще се стигне дори да спират движението по пътя за Силистра, който минава през селото.

Кметът на селото Фикрет Атаула заяви, че нямат официално обявен режим на водата и никой от управниците не им е дал обяснение за проблема. Той посочи, че разговарял с директора на водоснабдителното дружество Айдън Мехмед, но не получил отговор за разрешаване на проблема.

Протестиращите искаха обяснения от управителя на водоснабдителното дружество Айдън Мехмед, той обаче не се появи. Нямаше и служител, който да им отговори на въпросите, а вратата на сградата на дружеството остана заключена през цялото време, докато траеше протеста. За да получат съдействие за решаване на проблема протестиращите излъчиха свои представители, начело с кмета на селото да се срещнат с общинския кмет и общинските съветници, които по същото време провеждаха редовната си сесия.

На заседанието присъстваше и областният управител Петър Василев. Той обясни, че на територията на Разградска област трябва да има една „ВиК“-асоциацият с един ВИК оператор. Това по думите му ще даде възможност за кандидатстване по европейските програми за модернизация на мрежата. “В сегашната ситуация, както са две асоциации и редица оператори няма да отговаря на изискванията за европейските фонодове”, коментира той. Петър Василев призова съветниците да дадат разрешение община Исперих да влезе във ВИК асоциацията в Разград.

Кметът на Исперих Бейсим Басри заяви, че водата до село Китанчево не стига, защото водонапорната кула е малка. “Тя е построена за по-малко население и няма капацитет да захрани нуждите на живеещите вече в селото 2500 жители”, каза той. Градоначалникът отбеляза, че ще се подготвят проекти за изграждането на по-голяма кула с по-голям обем и няма да има проблеми. Но това по думите му няма да стане от днес за утре, а през следващия програмен период. Той добави, че подобни проблеми с водоснабдяването имат и жителите в община Самуил и в село Лъвино.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама