Задържаха българин за измами на американската фондова борса

14:43, 11 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С постановление на Върховната касационна прокуратура (ВКП) служители на СДВР са задържали за 72 часа Недко Недев. Той е с българско и американско гражданство, като искането за задържане е дошло от САЩ.

Недков е обвинен за борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта в Ню Йорк.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като „Rocky Mountain“) и Avon. Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете,  посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и Обмен на САЩ.

В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group (посочена като „Tower“) като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

От САЩ са поискали и екстрадицията му, както и претърсване и изземване на известните им адреси на територията на гр. София, за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама