Добрич с най-големи загуби на вода в света

08:10, 24 мар 16 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добрич е градът с най-големи загуби на вода в световен мащаб, съобщава money.bg.

Изданието цитира доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от тази година, който изследва 48 града. По данни от 2012 година средната загуба на вода при тях е 21%. Най-лошо е положението в Мексико, където над 40% от водата се губи, а в някои градове като Тустла Гутиерес достига 60% (това е и градът с най-много загуби в класацията).

Според новите данни за българската столица, която не е включена в глобалното изследване, тя би заела второ място след мексиканския първенец.  По данни на „Софийска вода”, 49.8% от подаденото количество вода в столицата изтича по пътя си към крайния клиент. През 2010 година то е било 60.4%.

Money.bg припомня, че в цяла България остарялата водопреносна мрежа води до мащабни загуби на вода. В повечето големи градове те варират също като в София между 50 и 60%.

Има един български град обаче, който би „победил” по загуби дори и Тустла Гутиерес.

В Добрич загубите достигат 80%, според изказване на шефа на местното ВиК дружество, като спадат от 86% няколко години преди това. Въпреки че изследването на ОИСР далеч не включва всички страни в света, трудно можем да си представим някъде да има по-големи загуби, посочва изданието.

Припомняме, че в интервю за Topnovini.bg управителят на „ВиК” ООД инж. Петър Калчев обясни, че, при встъпването си в длъжност е заварил дружеството със загуби от 86 %. Към края на 2015 г. те са били 80 %. Тази година трябва да ги свалим с още 6-7 %, което не се е случвало от поне 25 години, посочи инж. Калчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама