Депутатите на Кунева канят на дебат ВКС за антикорупционния закон

12:28, 24 мар 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм чул от Върховния касационен съд (ВКС), че не искат антикорупционен закон. Чул съм от тях, че имат конкретни проблеми по конкретни разпоредби. Затова ги каня на дебат при разглеждането на закона между първо и второ четене. На първо четене ще кажем принципно „да” на борбата с корупцията.  

Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от „Движение България на гражданите” Димитър Делчев във връзка с обвиненията на ВКС, че предлаганият от хората на Меглена Кунева закон ще се превърне в „лов на вещици”. Вчера върховният съд излезе със становище, в което обявява, че решението да се разглеждат анонимни сигнали е неприемливо, защото граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите

„Реакцията на ВКС идва на второто обсъждане на закона, защото се заговори, че този орган може да проверява и магистрати. Това е основно притеснение на ВКС. Нека дойдат в комисия, да изразят становище, да влезем в дебат и да видим защо този орган да не проверява конфликт на интереси и на магистрати, при положение, че ще може да го прави и за всички останали висши чиновници”, призова Делчев.

По отношение на това дали сигналите са подписани, или не, Делчев каза, че имало достатъчно голяма практика у нас да има и неподписани. По отношение на становището на ВКС той обяви, че вчера е излязло едно проучване за България и Европа, което казва, че ние сме на второ място по корупция.

„То казва, че България губи годишно по 19 млрд. лв. от липсата на борба с корупцията. Реакцията ни на тези данни трябва да бъде приемането на антикорупционния закон.

Между първо и второ четене всеки, който има притеснения по конкретен текст, ще има възможност да направи своето предложение”, обясни депутатът.

Колегата му в ДБГ Антони Тренчев посочи, че има над 20 становища по антикорупционния закон, които фигурират по целия спектър на възможни констатации.

„Едни от хората, които са най-пряко засегнати от антикорупционния закон, сме ние депутатите. Нали не мислите, че ще се простреляме самите себе си в крака по такъв начин, че да внесем нещо, което би позволило произвол? Няма да направим нещо, което би позволило гонитба на вещици”, обяви Тренчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама