Лихвар от Девня обжалва 5-годишната си присъда

12:44, 24 мар 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стоян Стефанов, признат за виновен от Окръжния съд във Варна за незаконна банкова дейност с предоставяне на кредити с лихва, обжалва 5-годишната си ефективна присъда си в Апелативния съд. Наказанието е за престъпна дейност, продължила от  април 2007 г. до 25 май 2010 г. в Девня.

За този период Стефанов предоставил на 10 души кредити с общ размер  54 500 лева. Кредитополучателите се задължавали да му върнат заетите суми, ведно с договорените върху тях лихви. По този начин според съда той е получил значителни неправомерни доходи в размер на 142 216,50 лева. През времето, в което е осъществена престъпната дейност, Стоян Стефанов е работил със съпругата си в заложна къща в „Повеляново“. Той предоставял заеми на физически лица срещу задължение да му бъдат заплащани месечни лихви, като размерът на лихвата бил определян от подсъдимия за всеки конкретен случай. Съобщение за тази дейност имало и на вратата на заложната къща. И десетимата кредитополучатели са договорили съответния срок на заема, както и дължимите лихви за този период. Били учредявани договорни ипотеки върху техни имоти, а всяка сделка минавала и през нотариус.

В жалбата си срещу първоинстанционната присъда Стефанов посочва, че липсват доказателства за предоставени заеми срещу лихва. Защитата му иска оправдателна присъда, а подсъдимият декларира пред втората съдебна инстанция, че очаква справедливост. Прокуратурата е категорична, че незаконната банкова дейност, свързана с предоставяне на кредити срещу лихва, е доказана по несъмнен начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама