Депутатите окончателно забраниха продажбата на ароматизиран тютюн

13:11, 24 мар 16 / Политика 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите забраниха окончателно продажбата на ароматизиран тютюн за ръчно свиване на цигари. Това стана след като гласуваха на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

С тях се забранява представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки като витамини, кофеин, такива с оцветяващи свойства за емисиите и др.

Въвежда се изцяло нова глава, която регламентира задълженията на производителите и вносителите на „нови тютюневи изделия“. Те ще трябва да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което възнамеряват да пуснат на пазара, както и да представят негово подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите в него, резултати от научни изследвания и др. 

Чрез закона се определят и максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Въвежда се и подробна регламентация на здравните предупреждения, които ще се поставят върху всяка потребителска и външна опаковка на цигарите. Върху опаковките на цигарите ще бъде поставен защитен елемент и ще бъдат маркирани с уникален идентификатор, който да позволява пълна проследяемост на изделието. 

Всяка потребителска опаковка и всяка външна опаковка на тютюневите изделия трябва да съдържа здравни предупреждения. Те ще заемат цялата повърхност на потребителската опаковка или външната опаковка, която е предназначена за тях. Здравните предупреждения ще бъдат отпечатани така, че да не могат да бъдат отстранени.

Потребителските опаковки на тютюна за ръчно свиване на цигари ще са с форма на паралелепипед или на цилиндър или са във вид на калъф. На опаковките на тютюневите изделите ще се съдържа и информация за преустановяване на употребата на тютюневи изделия: „Помощ за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323“.

Чрез новите промени ще бъде забранено и популяризирането и рекламирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене. Тютюневите изделия, електронните цигари или контейнерите за многократно пълнене и растителни изделия за пушене, които са етикетирани в съответствие с действащата нормативна уредба, ще могат да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. За въвеждането на защитните елементи, маркировката и системата за проследяемост срокът е 20 май 2019 г.

Към закона е изготвен и списък с приложения, който съдържа общо 14 текстови предупреждения и галерия от изображения, които да бъдат отпечатани върху опаковката на тютюневите изделия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама