Реформаторите ще създават временни места за къмпингуване и бивакуване

13:31, 24 мар 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие депутатите от Реформаторския блок ще създават временни места за къмпингуване и бивакуване. Това съобщи съпредседателят на групата на блока Найден Зеленогорски.

Идеята им е да могат да се поставят палатки, каравани и кемпери на поземлени имоти частна, общинска или държавна собственост, в горска територия, земеделски земи, по Черноморието и незастроени имоти в урбанизирани територии без промяна на предназначението.

Припомняме, че по предложение на Зеленогорски бе приета забраната за къмпингуване и паркиране в 100-метровата ивица от морето.

„Не говорим за къмпинги и тези терени няма да се категоризират като такива, а ще се предоставят временно за къмпингуване на базата на наредба, която до 3 месеца ще се създаде между четири министерства. Това са Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на туризма“, обясни депутатът и поясни, че това се прави, защото сред терените има горски, земеделска, незастроени и частни територии.

Според него проблемът с къмпингите е, че не могат да се уредят, ако общината няма общ устройствен план, а в България от 265 общини, такива планове имат по-малко от десет.

Зеленогорски подчерта, че съоръженията на тези временни места ще са само преместваеми и няма да се допуска монолитно строителство, а общините и органите под чието разпореждане са терените ще определят на кои места може да се къмпингува или бивакува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама